For at kunne skabe det bedst mulige allergivenlige miljø i boligen kan man bl.a. bruge følgende råd:

Skabe og senge
Skabe og senge bør være lavet af materialer således, at de ikke afgiver generende stoffer som f.eks. Formaldehyd fra plader og lak. Møbler af spånplader kan godt indeholde store mængder formaldehyd! og senge, som er lavet af spånplader, afgiver f.eks. mere formaldehyd pga. kropsvarme og -fugt end fritstående skabe. I sengene er det bedst at have lamelbunde, så der er luft under madrassen.

Møblering
Hvad angår selve møbleringen, så er det bedst med en helt enkel møblering, så rengøring bliver så let som muligt. Møbler, specielt reoler, er det bedst at anbringe, så man nemt kan gøre rent under og bag dem. Enkle, lette møbler er at foretrække frem for tunge, overpolstrede møbler. Betrækket skal helst være aftageligt og glat, sådan at det kan vaskes, og puder og dyner skal helst også være vaskbare, dvs. det er bedst med syntetisk fyld, så man undgår dun og fjer!

Gardiner
Gardinerne bør også være af glat, vaskbart materiale, og man bør anvende naturstoffer, dvs. plantefibre, da syntetiske stoffer (samt kraftigt strukturvæv og uld) bliver statisk elektriske og tiltrækker og opbevarer støv. Har man rullegardiner, er det bedst med helt glatte gardiner, så de kan aftørres ofte. Af hensyn til kondensvand bør man dog helst undgå rullegardiner i soverum.

Tæpper
I en allergivenlig bolig må tæpper ikke være faste. Det er bedst helt at undgå tæpper, så alle gulve er vaskbare. Hvis man alligevel har tæpper, bør de være løse og ikke for store. De skal kunne renses eller bankes jævnligt (det støver også!), og de skal derfor være lette at fjerne. I soverum skal man helst undgå enhver form for tæpper! Tæppers luv er ofte limet i bundmaterialet, som afgiver generende stoffer, som f.eks. svovlbrinte og formaldehyd.

Rengøring
Rengøring af boligen bør man foretage hyppigt, og rengøringen lettes yderligere, hvis man sørger for lukkede opbevaringsmuligheder for tøj, legetøj, bøger, pyntegenstande m.v. Selve rengøringen bør så vidt muligt omfatte støvsugning af gulve, møbler og senge, vask af gulve og af- tørring af vægge og paneler med en fugtig klud. Støvsugere med et ekstra filter, et såkaldt allergi- filter, er bedst at bruge til rengøringen, så små partikler ikke passerer igennem støvsugerens almindelige filter og ud i luften i stuen igen. Ved gulvvask skal man sørge for kraftig ventilation, så man kommer af med vanddamp fra gulvvasken hurtigst muligt.

Husdyr
Der gøres opmærksom på, at det af Husorden for Lærkebo fremgår, at det ikke er tilladt at holde nogen form for husdyr. Det må tilføjes, at har der først været dyr i en allergivenlig bolig, vil det vare flere år, efter at det pågældende dyr er fjernet fra boligen før en allergiker kan flytte ind i samme bolig, da rester af støv og hår fra hunde, katte, fugle og andre dyr kan findes i boligen op til flere år efter dyrets afskaffelse, og alene disse “rester” fra dyret kan fremkalde kraftige reaktioner hos allergikeren/astmatikeren!

Kilde: Lærkebo Beboervejledning, nov. 1985